vineri, 5 decembrie 2008

NOROI SAU ZĂPADĂ, DISTRACŢIE MAXIMĂ

Ultima cursă de Slalom Paralel pentru anul 2008 a reprezentat pentru piloţi şi pentru toţi cei prezenţi pe macadamul din spatele bazei de antrenament a pompierilor un prilej excelent de a se distra. Pentru că timpii înregistraţi nu au contat în clasament, piloţii şi-au propus în primul rând să petreacă un timp plăcut alături de sponsorii prezenţi. Unii dintre aceştia din urmă au avut privilegiul de a parcurge traseul pe scaunul din dreapta al bolizilor.
Una dintre nemulţumirile participanţilor la cursa de sâmbătă, 29 noiembrie, s-a referit la condiţiile meteo. „Speram să fie zăpadă. De aceea am ales sloganul «Noroi sau zăpadă, distracţie maximă». Dacă ar fi nins ar fi fost şi mai spectaculos”, a declarat pentru Sibiu 100%, Horaţiu Baghiu (foto), actualul vicecampion la Slalom Paralel.
Distracţia este de fapt şi una dintre principalele caracteristici ale acestei competiţii, chiar şi atunci când timpii înregistraţi contează în lupta pentru titlu. Acesta este unul dintre motivele pentru care la „cursa de casă” de sâmbătă au fost prezenţi piloţi consacraţi din Campionatul Naţional de Raliu, RallyCross şi Slalom Paralel. Printre aceştia s-au numărat Rareş Tomiţa, Vali Porcişteanu, Alina Bunica şi Horaţiu Baghiu.Traseul de Slalom Paralel de la Sibiu, singurul de acest gen din România, a fost lăudat pentru calitatea şi spectaculozitatea sa de către piloţii din campionatele europene. Aceştia au fost prezenţi la Sibiu cu ocazia Rally Show-ului din noiembrie.

Crăciun în Piaţa Mare

S-au aprins luminile de sărbătoare pe acorduri de colind. Târgul de Crăciun, ajuns la cea de-a doua ediţie, a fost deschis sâmbătă, 29 decembrie, cu un concert de colinde susţinut de Ştefan Hruşcă. În acelaşi timp, iluminatul festiv din zona centrală a fost aprins oficial în prezenţa primarului Klaus Iohannis, care a ţinut să transmită un mesaj de „Bun venit” sibienilor şi turiştilor din Piaţa Mare. Al doilea concert al Târgului a fost susţinut de Fanfara Militară, pe 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Dacă la prima ediţie, în 2007, Târgul de Crăciun s-a desfăşurat în Piaţa Mică, anul acesta administraţia locală a hotărât ca evenimentul să aibă loc în Piaţa Mare. Principalul motiv invocat de Iohannis a fost accesul sibienilor la locurile de parcare de pe spaţiul din Piaţa Mică. De asemenea, pentru a suplimenta locurile de parcare din zona centrală, municipalitatea a decis mutarea Pavilionului 2007 de la Cazarma ’90. Acest lucru a reprezentat un avantaj pentru sibieni, pentru că patinoarul, amenajat anul trecut în cort, a fost amplasat anul acesta în Piaţa Mare şi este una dintre cele mai mari atracţii ale Târgului de Crăciun. Pe lângă acesta, spiritul Crăciunului poate fi simţit de cei prezenţi în Piaţa Mare lângă bradul de aproape 20 de metri, amplasat în faţa Bisericii Evanghelice, ori la standurile cu dulciuri, vin fiert sau alte produse specifice sărbătorilor de iarnă. Sibienii şi turiştii pot asista, de asemenea, la concertele susţinute de nume mari ale scenei, printre care actorul şi profesorul Marian Râlea, Paula Seling, Ducu Bertzi sau Cristian Pomohaci.
Sâmbătă, de Moş Nicolae, pe patinoarul din Piaţa Mare se va desfăşura un spectacol de patinaj artistic susţinut de opt artişti cu renume internaţional. Roxana Luca din România, Iulia Sebestyen şi Tigran Vardanjan din Ungaria, polonezul Bartosz Domanski, slovenul Damian Ostojik, italianca Alice Velati, Christiane Berger din Germania şi Iuraj Sviastko din Slovacia vor patina în centrul oraşului de la ora 19.30, în faţa spectatorilor, care au intrarea liberă.Ediţia de anul acesta a Târgului de Crăciun se va încheia pe data de 26 decembrie, iar intrarea la toate concertele este gratuită.

1 Decembrie, o zi liberă

Sărbătorirea celor 90 de ani de când România a devenit stat naţional, unitar şi suveran a reprezentat pentru mulţi doar un prilej de destindere, o zi liberă. Însemnătatea istorică a Zilei Naţionale a României şi-a făcut simţită prezenţa doar în discursurile oficialităţilor prezente la ceremoniile de depuneri de coroane la monumentele eroilor din oraş. Primarul Klaus Iohannis a anunţat înainte de eveniment că sărbătoarea de 1 Decembrie va fi o zi dedicată sibienilor. Astfel că, pe lângă depunerile de coroane, au fost organizate şi două spectacole, un concert de fanfară în Piaţa Mare, şi spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, în care a evoluat ansamblul Junii Sibiului.Aproximativ o mie de persoane au asistat luni la concertul Fanfarei Militare din Piaţa Mare. Evenimentul, deşi a făcut parte din cadrul Zilei Naţionale a României, a fost inclus în programul Târgului de Crăciun. Astfel că cei prezenţi s-au delectat cu un pahar de vin fiert şi alte produse specifice sezonului rece. „Sărbătorim 1 Decembrie cu un vin fiert. Dacă nu erau atâtea steaguri tricolore pe stâlpi aveam impresia că e doar o zi de week-end. E bine că avem zi liberă”, a declarat pentru Sibiu 100% unul dintre spectatorii din Piaţa Mare.

Iohannis premier, da şi nu

Printre numele vehiculate de televiziunile naţionale pentru viitorul prim-ministru al României se află şi cel al edilului-şef sibian, Klaus Iohannis. Primarul Sibiului spune însă că acestea sunt doar presupuneri dar nu se declară sută la sută împotriva funcţiei de şef al Executivului. „Nu am fost contactat de nici unul dintre cei care hotărăsc cine va fi prim-ministru. Dacă o să fiu invitat la discuţii o să merg, dar nu pot să spun finalul unei discuţii până ce aceasta nu are loc”, spune Klaus Iohannis.Şeful administraţiei locale s-a ferit să caracterizeze presupunerile din ultimele zile drept zvon, însă a folosit un alt termen: „sunt doar talk-show-uri”. „Dacă ar fi fost un zvon apărea pe mai puţine canale de televiziune. Totuşi, cei care fac talk-show-uri nu ştiu mai multe decât mine. În acest moment nu am mai mult ce să vă spun”, a declarat Iohannis, care consideră totuşi că numele său ar putea fi o soluţie pentru Executiv.