joi, 27 noiembrie 2008

Au avut cu cine: nişte ţărani

Galeria de Artă Românească de la Casa Albastră a fost inaugurată marţi seara de „nişte ţărani”. Expresia aparţine primarului Klaus Iohannis care a semnalat faptul că oficialităţile prezente la eveniment au fost oprite în faţa tabloului „Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu pentru a ţine discursuri. Prezent şi el la inaugurare, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu s-a simţit puţin deranjat că tratează tablourile cu spatele, dar a găsit explicaţia perfectă. „Pentru că stăm cu spatele la un Grigorescu nu e nici o profanare, aici am fost puşi să ţinem discursurile”, a spus Iorgulescu. Ministrul Culturii a amânat cu aproape 20 de minute deschiderea Galeriei de Artă Românească pentru că a întârziat la vernisaj din cauza unei conferinţe de presă care s-a prelungit.
Cel care a ieşit imediat în evidenţă, dintre oficialităţi, a fost prefectul Ilie Mitea. Pe lângă vestimentaţia deschisă la culoare, care a atras atenţia fotoreporterilor, prefectul i-a făcut atenţi şi pe reporteri. Vizibil deranjat de mirosul de lac de pe parchet Ilie Mitea a declarat: „mă simt ca un aurolac”. Prefectul a avut probleme încă de la început, când a reuşit cu greu să taie panglica.Una peste alta, Galeria de Artă Românească reprezintă un real succes pentru Muzeul Naţional Brukenthal. Lucrările celor mai importanţi pictori români au atras atenţia publicului prezent la vernisaj. Tablourile semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Mihăilescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba sau Ion Ţuculescu pot fi admirate începând de miercuri, 26 noiembrie, la etajul doi al Casei Albastre.

luni, 24 noiembrie 2008

Drumul oaselor

Încă un pas spre adăpostul câinilor comunitari. La jumătatea acestei luni au început lucrările de amenajare a drumului care va face legătura între strada Ceaikovski şi noul adăpost pentru câinii vagabonzi, care va fi construit la primăvară. Este vorba despre un fost drum de ţară cu o lungime de 750 de metri peste care se va asterne un strat de balast până la sfârşitul lunii, urmând ca după finalizarea lucrărilor de construcţie a adăpostului să fie turnat şi asfaltul. Lăţimea de şapte metri a drumului permite circulaţia pe două sensuri, iar unul dintre elementele importante luate în calcul de către constructori este crearea de ziduri de sprijin şi taluzuri pentru întărirea structurii. „Am hotărât ca acum să facem drumul. În şedinţa de consiliu local vom supune spre aprobare PUZ-ul pentru acest amplasament după care se poate trece la etapa următoare”, a declarat primarul Klaus Iohannis.
Suma totală necesară acestui drum, precum şi a amenajării sistemului de colectare şi evacuare a apelor pluviale, este de 300.000, investiţie care se va adăuga celei pentru construcţia adăpostului.Problema câinilor comunitari este una deseori semnalată de către sibieni. Aceştia se plâng că patrupedele se plimbă nestingherite pe toate străzile din Sibiu şi în orice moment există pericolul ca trecătorii să fie atacaţi. Zonele preferate de câinii vagabonzi sunt, după spusele celor deranjaţi, giratoriul de pe Mihai Viteazu şi strada Nicoale Bălcescu.

1 Decembrie, sibian

Ziua Naţională a României se vrea a fi o sărbătoare pentru sibieni. „E bine să avem de 1 Decembrie evenimente şi pentru sibieni, nu doar depuneri de coroane”, consideră primarul Klaus Iohannis. Astfel, Prefectura Sibiu şi Consiliul Judeţean au pregătit o serie de manifestări care vor ieşi din rutina anilor precedenţi. Sibienii pot asista la un concert susţinut de Fanfara Militară în Piaţa Mare, de la ora 12.00, iar seara, la ora 19.00 vor putea urmări pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor un concert în care va evolua şi ansamblul Junii Sibiului. Pentru această sărbătoare, în zona centrală şi pe principalele străzi vor fi montate 200 de steaguri tricolore.

Cadou de nuntă: un concert simfonic

Maestrul Sabin Pautza a marcat o premieră pentru Filarmonica de Stat din Sibiu după ce a scris un concert special pentru o solistă a orchestrei sibiene. Este vorba de Cristina Bojin (foto), fiica directorului Filarmonicii care s-a căsătorit în acestă vară cu un coleg de breaslă. „Am scris concertul în timp record, când am aflat că solista se mărită. Cristina este una dintre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună flautistă din câte am cunoscut”, a declarat dirijorul Sabin Pautza.
Concertul pentru flaut şi orchestră, inspirat după cum spune şi compozitorul din folclorul ardelenesc, a fost prezentat joi pe scena Sălii Thalia şi vineri la Mediaş, iar pentru viitor se aşteaptă prezentări şi în afara ţării. „Am avut plăcerea să descopăr în acest concert lucruri la care nu mă aşteptam. Dacă l-aş fi compus eu exact aşa l-aş fi scris”, a mărturisit Cristina Bojin. Solista a mai declarat că nu poate exprima în cuvinte recunoştinţa pentru că acest căncert i-a fost dedicat.Cristina Elena Bojin studiază muzica de la şase ani când a învăţat să cânte la pian alături de profesorul Orth Enikö, pentru ca de la 13 ani să se dedice studiului flautului alături de tatăl său, Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu. Este absolventă a Academiei de muzică din Stuttgard şi a urmat cursuri de măiestrie la Academia de muzică de cameră „Villa Musica” din Mainz. Pe lângă premiile obţinute la Olimpiadele Naţionale de interpretare muzicală şi la Concursul internaţional „Jeunesses Musicales”, a obţinut în 2006 Premiul Revistei „Melos” pentru interpretare.

Primele semafoare inteligente nu gândesc pentru şoferi

Semafoarele defecte de la intersecţia străzii Magheranului cu strada Câmpului au fost înlocuite cu un sistem de detectare a traficului care adaptează timpii de aşteptare la semafoare în funcţie de traficul stradal. Cu alte cuvinte, au fost montate semafoare inteligente care dirijează traficul în funcţie de intensitatea acestuia. Primarul Klaus Iohannis le atrage însă atenţia şăferilor să nu se bazeze pe inteligenţa semafoarelor şi să îşi păstreze concentrarea la volan. „Semaforul nu gândeşte în locul nostru, trebuie să gândim noi”, a precizat Iohannis.
Proiectul, care a costat circa 10.000 de euro, este folosit în premieră la Sibiu şi este format din patru dispozitive cu raze inflaroşii de detectare, montate pe fiecare colţ al intersecţiei. „Dacă sestemul se dovedeşte eficient avem în vedere să aplicăm dispozitive şi în alte locuri din Sibiu. Zonele vizate sunt în general cele cu trafic mediu”, a spus Klaus Iohannis. Acesta a explicat ineficienţa semafoarelor inteligente pe arterele intens circulate prin faptul că în aceste zone timpii de aşteptare sunt deja adaptaţi în funcţie de importanţa drumului.

Miros de brad în Piaţa Mare

Pregătirile Sibiului pentru sărbătorile de iarnă avansează în ritm alert. Dacă muncitorii lucrează zi lumină pentru a monta ornamentele luminoase pe principalele străzi ale oraşului, în Piaţa Mare a fost montat marţi un brad de aproape 20 de metri. Pomul de Crăciun a fost adus din zona Avrig şi a necesitat forţe majore pentru a putea fi „plantat” în centrul oraşului. După un drum de aproximativ o oră de la Avrig la Sibiu, muncitorii s-au străduit alte câteva ore pentru a amplasa bradul în faţa Bisericii Catolice. Principalele motive au fost înalţimea pomului şi crengile destul de stufoase. Unele dintre acestea au fost tăiate.Pomul de iarnă va rămâne în centru până după Revelion, periadă în care va fi una dintre atracţiile Târgului de Crăciun, organizat în premieră în Piaţa Mare. Primarul Klaus Iohannis a anunţat că târgul nu va mai fi organizat, ca ediţia trecută, în Piaţa Mică, pentru ca sibienii să poată folosi toate locurile de parcare din această zonă. Astfel, standurile, jocurile pentru copii şi celelalte atracţii ale Târgului de Crăciun vor putea fi găsite în Piaţa Mare. Sibienii şi vizitatorii se pot bucucura şi de un patinoar în aer liber.